Doeverense Sluis

Projectmanagement restauratie Doeverense Sluis | Heusden

PROJECTMANAGEMENT, DIRECTIEVOERING

Wijdra Projecten heeft in opdracht van de gemeente Heusden het projectmanagement van de restauratie van de Doeverense sluis opgepakt. Om de Doeverensche sluis als kostbaar erfgoed te behouden, vroeg de gemeente Heusden Wijdra Projecten om hen te helpen deze op een goede manier te behouden. 

De gemeente Heusden heeft met deze sluis een restauratie-object en daarmee iets kostbaars in handen. De Gemeente Heusden is lid van de Zuiderwaterlinie en lid van de Linie 1629. Dit was de gelegenheid om het breder aan te pakken en middels deze restauratie hier nu extra aandacht en werk van te maken. De bouw van de sluis begon rond 1830. In het verleden had de sluis onder meer een militaire betekenis bij het onderwater zetten van de polder rond de vesting Heusden.  “Schrikbarend hoe de sluis er bijna twee eeuwen later aan toe was. Het was eigenlijk een vervallen ruïne.”

Tien maanden is er keihard gewerkt aan de vervallen sluis. In die periode is het bouwwerk dat op instorten stond, volledig hersteld.  Wijdra Projecten heeft zowel rol vervuld in projectmanagement als ook de persvoorlichting.  Die bestond uit het geven van diverse interviews voor krant en TV.

Aanleiding:
De Doeverensche sluis of Bovenlandsche sluis ligt in de Zeedijk. Deze dijk loopt tussen Doeveren en Drunen. In deze dijk liggen bij Doeveren drie uitwateringssluizen: behalve de Doeverensche sluis ook de Oud-Heusdensche sluis en de Dubbele sluis. Stuk voor stuk zijn deze sluizen een Rijksmonument. Ze zijn gebouwd als uitwateringssluizen en moesten overtollig binnenwater afvoeren en hoog buitenwater keren. De sluizen hebben nu echter geen kerende functie meer. 


Share by: